Wednesday 27 April 2011

Puding Roti Sos Kastard


Puding roti sos kastard

Bahan-bahan ( 1 happy family )
• Bahan A
• 500 ml susu segar/fresh milk
• 8 keping roti (gardenia/high 5)
• Bahan B
• 4 s/b gula halus
• 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
• 2 biji telur ayam
• 1 sudu teh esen vanilla
• 1 s/b tepung jagung
• 1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional)- tak letak
• 1 s/b buah pala *(optional)- tak letak
1/2 tin susu manis - ct tambah

• Bahan C-kuah
• 1 tin susu cair
• 2 s/b tepungkastad
• 2 s/b gula
Cara-cara
1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2. Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
3. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
4. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
5. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.

Resepi dari maya@my resepi.. dah cuba..memang sedap...

1 comment:

  1. hai...salam kenal ^__^
    nice blog...suka baca entry dlm ni..
    thanks utk resepi tu..

    ReplyDelete