Wednesday 4 May 2011

Kek Lapis Creem Cheese


  • Bahan A
  • 10 biji Telur (di sejukkan) *pastikan guna Telur Grade A
  • 300 gm gula
  • 280 gm Tepung Hong Kong
  • 2 sudu mkn Ovalet
  • 2 oz air sejuk
  • Bahan B
  • 16oz Golden Churn Butter
  • 5 sudu besar susu pekat
  • 200 gm cream cheese (jenama Philadelphia/Anchor)
  • Sedikit Cheddar cheese (diparut-utk ditabur diatas setiap lapisan adunan)

Cara-cara

  1. Satukan semua Bahan A dan pukul dgn mixer hingga pekat selama kira-kira 8-10 minit.
  2. Mentega dan susu dipukul hingga sebati. Masukkan cream cheese dan pukul/kacau hingga adunan rata.
  3. Masukkan Bahan A yg telah dipukul ke dalam adunan mentega dan gaul hingga sebati. Bakar selapis demi selapis dgn setiap lapisan ditabur cheddar cheese parut. 
Ct tak ingat resepi ni dari mana..tapi dah cuba..memang sedap..terimakasih kepada yg share resepi ni...ct buat ini untuk jamuan staf semalam...

No comments:

Post a Comment