Friday 20 July 2012

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan

Diari Dapurku: Selamat Menyambut Bulan Ramadhan: Selamat mengerjakan ibadah puasa buat rakan-rakan..moga Ramadhan kali ini memberi seribu makna kepada kita..mohon maaf jika ada silap kata...

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan

Selamat mengerjakan ibadah puasa buat rakan-rakan..moga Ramadhan kali ini memberi seribu makna kepada kita..mohon maaf jika ada silap kata bahasa...moga kita hidup kita dirahmati Allah S.W.T..amin

Monday 2 July 2012

Diari Dapurku: Udang Goreng Eno Bersalut Tepung

Diari Dapurku: Udang Goreng Eno Bersalut Tepung: Assalamualaikum wbrkth..apa kabar..harap semua sihat waalfiat...tak lama lagi puasa...yer...time puasa mesti tekak ni nak merasa macam-m...

Udang Goreng Eno Bersalut Tepung





Assalamualaikum wbrkth..apa kabar..harap semua sihat waalfiat...tak lama lagi puasa...yer...time puasa mesti tekak ni nak merasa macam-macam makanan...hahahah...tapi bila dah berbuka..tengok je yer...apapun...berbelanja dengan sederhana...tak pun kita masak sendiri je...lagi sedap dan terjaga kebersihannya...kali ni nak share udang goreng eno bersalut tepung..memang sedap kata hubby...5 minit je dah licin..tinggal bunga pinggan je..heheh...jom kita semak resepinya.

Udang Goreng Eno Bersalut Tepung
Sumber:  Sue@nenie syurie blogspot
                 Citarasawan.blogspot.com

Bahannya:
20 ekor udang (dibersihkan, dibuang kulit kecuali bahagian ekornya) 
3 sudu besar tepung gandum
1  sudu besar tepung beras 
100 ml air
Garam secukupnya
1/2 sudu kecil eno
sedikit tepung kunyit (sy tambah)

Penyediannya:-
1.   Masukkan tepung gandum dan tepung beras ke dalam mangkuk besar.
2.  Kemudian masukkan sedikit garam dan 100 ml air dan sedikit kunyit.   Kacau adunan sehingga sebati (ia akan kelihatan sedikit  pekat).
3.  Masukkan batter ke dalam peti sejuk seketika sehingga mahu digunakan.
4.  Keluarkan batter dari peti sejuk dan masukkan eno.  Kacau sebati sehingga adunan nampak seakan berbuih-buih kecil dan adunan ringan.
5.  Panaskan minyak. celup udang ke dalam adunan kecuali bahagian ekor dan putar-putarlan ia supaya salutan menjadi sedikit tebal dan goreng terendam sehingga kekuningan.  Angkat dan toskan.
6.  Ta da...sedia untuk dihidangkan.  Mudahkan....