Tuesday 19 June 2012

Diari Dapurku: Kek Kukus Gula Hangus

Diari Dapurku: Kek Kukus Gula Hangus: Salam ceria buat semua..hari ni pulak ct teringin membuat kek turun temurun keluarga ct...bila tiba time raya..kek ni mesti masuk list da...

Kek Kukus Gula Hangus




Salam ceria buat semua..hari ni pulak ct teringin membuat kek turun temurun keluarga ct...bila tiba time raya..kek ni mesti masuk list dahulu...kek ni makin lama makin lembap dan sedap...kek orang lama-lama...mari kita terjah resepinya..

KEK KUKUS GULA HANGUS

12 ozs mentega 
5 biji telur
Sekotak kismin campuran
3 ½  gelas tepung gandum 
3 sudu teh cream of tartar
2 sudu teh bicarbonate of soda
1 sudu teh vanila
2 gelas gula halus
1 cawan gula kasar - untuk membuat gula hangus

Caranya:
    Kismis digaul rata dengan 1/2 gelas tepung gandum.  Masukkan 3 sudu teh cream of  tartar dan 2 sudu the bicarbonate of soda.  Gaul lagi dan ketepikan.   Pukul telur dengan mentega hingga kembang (putih).  Masukkan telur satu-satu dan pukul hingga sebati.                Masukkan vanila dan kismis yang sudah digaul tadi dan gaul lagi.          Akhir sekali baru masukkan tepung (3 gelas) dan gaul hingga rata.         Tanak gula kasar tadi hingga mendidih         Tuang ke dalam adunan (kena cepat kerana gula hangus tu mudah beku).
      Sediakan acuan 8x8, masukkan adunan ke dalam acuan dan kukuslah sekurang-kurangnya 3 jam atau sehingga masak.

Sebelum membuat kek itu, kena sediakan air kukusan terlebih dahulu.  Bila air dah mendidih. baru kita masukkan adunan.  Tudung pengukus hendaklah dibalut dengan kain yang bersih agar air tidak menitik dalam adunan kek tu.

SELAMAT MENCUBA

Tuesday 12 June 2012

Biskut Kelapa






Semalam kerajinan ku melampau tahap gaban…terfikir…apa nak buat time boring ni…hubby pulak cuci kereta…last-last  teringin nak buat biskut…jengok kat dapur…semua bahan ada..apa lagi..membiskut ler jawabnya…tak nak cakap banyak…jom kita terjah resepinya….


Sumber:  Pn Fatimah Zarinah Zainuddin (Rasa Edisi Julai)

Bahan
225 gm tepung jagung
150gm tepung gandum
½ sudu teh serbuk penaik (ct tak letak)
125 gm gula aising
155gm mentega
75gm kelapa kering (kisar halus)
25 gm badam serbuk (tak letak pun tak apa)
1 biji telur
1 sudu teh vanilla

Bahan Tabur:
Kelapa kering secukupnya
Telur kuning secukuonya
Hiasan gula bentuk hati

Caranya:

1. Pukul telur, gula aising dan vanilla sehingga sebati.
2. Selepas itu, masukkan tepung jagung, tepung gandum, kelapa kering dan serbuk badam sedikit demi  sedikit hingga habis sambil digaul perlahan.  Adunan akan menjadi seperti serbuk roti.
3. Masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil digaul sebati dan uli sehingga menjadi doh.
4. Canai dan terap dengan acuan pilihan.  Sapukan kuning telur dan tabor kelapa kering (ct guna serbuk badam je) dan hiasan gula secukupnya.
5. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180oC selama 15-20 minit.
6 Keluarkan dan sejukkan seketika.  Simpan dalam bekas kedap udara (itupun kalau sempat ler heheh).

Keranggupanya memang terasa dan ditambah dengan kelazatan kelapa …..itu yang buat
hubby makan satu balang dengan satu mug  air milo panas….sambil nengok bola ….

Monday 4 June 2012

Kuah Kacang dan Nasi Impit

Assalamualaikum wbrkth...


Semalam kerajinan ku melampui batas dan ta da...terhasil nya kuah kacang dan nasi impit..ehemm..mcm nak rayer je...tapi tak pe..kita pra raya dulu....